Support us

Brandwonden

Brandwonden bij kinderen

vriendenMeer dan andere lichamelijke letsels kunnen brandwonden levensgevaarlijk zijn.  De huid is inderdaad een vitaal orgaan. Als die aangetast wordt, beïnvloedt het dan ook de werking van het hele lichaam.

De huid beschermt tegen infecties, maar regelt ook de temperatuur en balans van lichamelijke vocht.

Meestal is het noodzakelijk om dringend in een hospitaal opgenomen te worden. Door het “onvoorziene” karakter van een ongeval, heeft het kind geen tijd gehad om zich daarop voor te bereiden, om maar te zwijgen over de zorgen die hij zal krijgen. Dit kan een diep trauma veroorzaken bij de jonge patiënt en zijn familiekring : pijn bij de zorgen en kinesitherapie, leed om ver van familie en vrienden te verblijven.

Soms is het kind onherkenbaar.  Familie en vrienden leven met schuldgevoel en verwijt, en de angst voor de gevolgen van de brandwonde.

sarahUiteraard lopen de kindjes tussen 1 en 4 jaar de meeste risico’s.

Het leefmilieuwaarin ze leren kruipen, klimmen, lopen, raken, proeven is een nieuwe wereld.  Die jonge gasten zijn zeer nieuwsgierig, ze verplaatsen zich zeer snel, hebben geen besef van gevaar en nog geen ervaring !

Ze zijn zich niet bewust van het gevaar dat ze lopen noch van de gevolgenhiervan. Zij grijpen een pan met kokend water naar hen toe, raken een warm stijkijzer, vallen tegen de hete deur van de oven, trekken op het tafelkleed, spelen met contactdozen …

De meest voorkomende oorzaken van brandwonden bij kleinen en jongeren zijn dus :
– hete vloeistoffen
– contact met een vlam
– hete voorwerpen