Support us

Event: Kuurkamp

Kuurkamp
mei
20

Voor elke verbrande patiënt begint na de hospitalisatie een lange revalidatieperiode van kinesitherapie, drukkledij, reconstructieve chirurgie, …

De vorming van ‘littekens’ evolueert langzaam en gaat vaak gepaard met onaangename ervaringen zoals : jeuk, hypergevoelige en pijnlijke zones, vorming van striemen, de indruk in een te strakke huid te zitten, …

Tijdens deze periode ontsnapt niemand aan ogenblikken van moedeloosheid, gevoelens van eenzaamheid en onbegrip vanwege de omgeving.

Elke zwaar verbrande zou daarom na zijn hospitalisatie moeten kunnen genieten van de weldaden van één, ja zelfs meerdere thermale kuren.

In sommige kuuroorden is het water immers sterk gemineraliseerd, waardoor het bijzonder aangewezen is voor de behandeling van brandwonden.
IMG_1084Het is vooral tijdens deze revalidatieperiode dat de thermale kuur op haar plaats is. Getrouw aan de traditie van Spa, bieden deze verzorgingen de weldaden van het koolzuurhoudende kuurwater met een hoog gehalte aan mineralen en oligo-elementen van de Marie-Henriette-bron. Ze vervangt helemaal niet de kinesitherapie noch het dragen van de drukkledij, het is eerder een heilzame aanvulling, zonder een mirakelmiddel te zijn.

Overtuigd van het zinvolle van deze thermale kuren voor brandwondenpatiënten, zowel op fysiek als op psychologisch vlak, tracht vzw Pinocchio jaarlijks een thermale kuur aan te bieden aan kinderen/jongeren onder de vorm van een kamp (zonder ouders), met name het “Thermaal Kuurkamp te Spa”.

Het Thermaal Kuurkamp biedt revaliderende kinderen tussen 5 jaar en 16 jaar, een veertiendaagse kuur aan met spel en ontspanning:

  1. het is een revalidatiekamp gecombineerd met spel en ontspanning in de namiddag
  2. kinderen leren omgaan met hun brandwonden en hun revalidatie in eigen handen nemen
  3. grenzen worden verlegd en een begin van psychosociale re-integratie wordt opgestart

In België zijn kuren niet erkend door de sociale zekerheid en bijgevolg ook niet terugbetaald. Blijkbaar wordt deze behandeling nog altijd als een luxe beschouwd.

Een kuur van 14 dagen kost voor één kind :

 Thermaal kuurkamp voor één kind
1 dag
2 weken
 Kuur
± 80 €
± 1000 €
 Logement en eten
± 50 €
± 1100 €
 Activiteiten
± 10 €
±  110 €
 Andere (medicatie, doktersvisite,..)
±  5 €
±   60 €
 Totale kostprijs Kuurkamp voor één kind
± 2500 €

 

Ondanks de logistieke steun en de personeelssteun vanwege de Belgische Krijgsmacht, blijft er echter een kost van ongeveer 35.000 euro om zo’n Thermaal Kuurkamp te kunnen aanbieden aan een 14-tal Belgische kinderen.

IMG_7821

 

De vzw Pinocchio is overtuigd van het fysisch en het psychologisch effect van deze kuur. Daarom maakt ze de kost van deze behandeling betaalbaar voor de ouders of voogd van de deelnemende kinderen. Er wordt slechts een symbolische bijdrage van 85 euro gevraagd.

Om dit te verwezenlijken heeft de vzw Pinocchio:

  1. contacten gelegd met het kuuroord te Spa om een vermindering van de kosten van de kuur te bekomen
  2. een budget voorzien om financieel tussen te komen in de kosten voor alle deelnemende verbrande kinderen
  3. logistieke steun bekomen van de Belgische Krijgsmacht
  4. allerlei activiteiten georganiseerd om de nodige centen samen te brengen

Via deze weg willen wij nogmaals alle mensen die onze vereniging steunen bedanken. Het is dankzij jullie dat wij jaarlijks dit kamp kunnen organiseren.

Met vriendelijke groet,

Diane Derwael
Kampverantwoordelijke en coördinator van de verschillende brandwondenkampen

02/264.43.28

Wie interesse heeft en graag zou willen deelnemen aan een van onze kampen, vindt hier verdere belangrijke informatie :

imgres  criteria tot deelname aan de kampen

imgres  toestemming om uw gegevens in onze databank te gebruiken

Meer informatie?

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw bericht