Support us

Gewenste kwaliteiten

Gewenste kwaliteiten

lysa_veloAls je in een hospitaal werkt moet je toch over een aantal vaardigheden beschikken.

Dat geldt zeker als je in een brandwondencentrum wil werken. De vrijwilliger zal niet noodzakelijk de wonden zien, maar de verbanden en de littekens maken deel uit van het dagelijks leven van de patiëntjes.

De vrijwilliger neemt de rol van de mama of de papa over wanneer deze (of familieleden) niet bij het kind kunnen blijven.  Uiteraard blijft de zorg van de wonden een taak voor de verpleegkundigen en de artsen van de afdeling.

Ieder van ons heeft talenten, sommige aan geboren andere aangeleerd, andere nog verborgen of onbekend! Om het even, het voornaamste is daar te zijn voor het kind met je hart op de juiste plaats, veel geduld, een luisterend oor en met respect voor de eigenheid, de cultuur en de gewoonten van het kind.

Het gebeurt dat het kind boos is, zich verzet tegen de verpleging of iedereen die tracht hem te helpen. De ene dag voelt het kind zich misschien wat beter dan de andere. Het kind maakt een proces door om de littekens en de gevolgen van het accident te aanvaarden. Dit maakt dat het kind vaak zeer gevoelig is voor reacties en ‘blikken’ van anderen. Van de vrijwilliger wordt dus ook een zekere flexibiliteit verwacht, zich kunnen aanpassen aan de noden van het kind op dat moment.

Soms gebeurt het dat we het kind enkele basisregels bijbrengen omtrent sociale omgangsregels teneinde de omgang met anderen aangenamer of eenvoudiger te maken, of dat we het kind helpen met reken- of taaloefeningen om zijn schoolachterstand wat te beperken, of dat we het belang van een goede hygiëne en gevarieerde voeding onderlijnen om de genezing van zijn wonden te bevorderen, …

Je moet daarbij proberen altijd positief en optimistisch te blijven : het ongeval is gebeurd, daar kan je er niets meer aan veranderen !
jenni_masqueSoms baart de toekomst voor het kind en zijn familie veel zorgen en staat er een lange en moeilijke revalidatieperiode in het vooruitzicht waarbij veel moed en wilskracht nodig zijn om opnieuw de draad van het leven te kunnen opnemen.  De vrijwilliger kan een steentje bijdragen om het kind hierin te ondersteunen

Vanzelfsprekend zullen mensen met ervaring in het onderwijs of speelpleinwerking of begeleiding van kinderen in een ziekenhuis of andere context , hun talenten goed kunnen gebruiken bij patiënten met brandwonden.

En we kunnen nog zoveel meer: vertellen, knutselen, puzzelen… met wat fantasie en zin voor humor is het echt niet zo moeilijk om een kind te laten dromen.