Support us

Preventie

Preventie

De meeste ongevallen met brandwonden als gevolg gebeuren thuis.
Download het beeld hier, kan jij alle gevaren aanduiden ?

Kinderen zijn grenzeloos nieuwsgierig en doen graag ‘grote mensen’ na… maar kunnen gevaren niet juist inschatten. Daarom is preventief voorbeeldgedrag van volwassenen uiterst belangrijk. Zo is elke kamer een bron van gevaar en mogelijke risico’s. Toch kunnen eenvoudige tips deze gevaren tot een minimum herleiden.

In de keuken

keuken_hekjeDe keuken houdt vele gevaren in: frietketel, fornuis, oven, warme vloeistoffen, onderhoudsproducten. De keuken is dan ook geen speelruimte. Ideaal zou zijn om hen de toegang tot de keuken te verbieden bv. door middel van een veiligheidshekje.Volgende tips zijn belangrijk :

 • Voorzie elektrische apparaten van spiraalsnoeren met oprolvoorziening.
 • Zorg dat de frietketel steeds afgekoeld is bij het verplaatsen. Draai het handvat van de mand steeds naar binnen.
 • Zet kookpotten zoveel mogelijk achteraan op het vuur.
 • Draai de stelen naar binnen. En zorg dat het kind niet aan het vuur kan komen, ook niet met een stoel.
 • Hou rekening dat warme vloeistoffen in de microgolfoven sneller warm worden dan vaste stoffen. Zelfs al voelt het bekertje koud aan, dan nog kan de vloeistof erin, gloeiend heet zijn.
 • Berg onderhoudsproducten na gebruik onmiddellijk op. Plaats ze op een hoogte buiten het bereik van kinderen.

In de woonkamer

kind-aan-tafelkleedIn de woonkamer zijn een feestelijk gedekte tafel, een open haard of kolenkachel, een verlichte kerstboom allemaal mogelijke bronnen van gevaar. Wees op je hoede voor:

 • Hete vloeistoffen of voorwerpen aan de rand van de tafel. Plaats deze altijd in het midden van de tafel. Leg liever geen tafelkleed op tafel of zet deze vast met stevige klemmen.
 • Vloeibare alcohols. Gebruik voor fonduestellen alcohol in pastavorm. Giet echter nooit alcohol op een vuurtje dat nog brandt. Zorg dat kinderen niet bij elektrische apparaten kunnen.
 • De open haard, kolenkachel of radiotor. Zet een afscheidingshekje
 • Decoratieve elementen die warm kunnen worden. Zet lampjes, kaarsjes buiten het bereik van kinderen. Laat geen lucifers rondslingeren.

Kinderen willen graag overal bij zijn, volwassenen helpen en alles meebeleven. Toch is het beter bepaalde activiteiten uit te stellen tot het kind rust of onder toezicht staat van een andere volwassene. Anderzijds leren kinderen ook best veilig omgaan met vuur en warmte. Het tonen hoe ze veilig een lucifer kunnen aansteken door deze van het lichaam weg te strijken of uitleggen waarom ze het strijkijzer niet mogen aanraken, leert hen oog voor het gevaar te krijgen.

In de badkamer

coolingIn de badkamer kunnen hete vloeistoffen ernstige brandwonden veroorzaken. Laat een kind daarom nooit alleen als het in bad zit, ook niet als de deurbel gaat. Want water, dat is pas speelgoed voor een kind. Tenminste als het water niet warmer is dan 37 ° C. Zorg voor een goede verluchting in de badkamer.Aandachtspunten zijn:

 • Vul de badkuip eerst met koud water. Controleer daarna altijd de temperatuur van het warmwatercircuit. Zet de boiler op maximum 52 ° C
 • Eens het kind in bad is, blijf je in de omgeving. Gebruik best een thermostatische mengkraan met ingebouwde veiligheid.
 • Zorg dat de kranen van het bad niet warm blijven na gebruik. Draai daarom eerst nog even de koudwaterkraan open.
 • Houd elektrische apparaten zoveel mogelijk weg uit de badkamer, want water en elektriciteit = elektrocutie.