Support us
News

Project Kiwanis: Troetelpopjes verzachten de pijn en verlichten de angst

Project Kiwanis: Troetelpopjes verzachten de pijn en verlichten de angst

Vzw Pinocchio werkte een project uit met Troetelpopjes. Deze unieke vriendjes helpen ernstig verbrande kindjes in hun lange weg van revalidatie. 

Poppetjes van Kiwanis, miniatuur drukkledij van Vigo en vele creatieve handen maakten karakteristieke poppetjes, die als psychotherapeutisch hulpmiddel worden ingeschakeld voor gehospitaliseerde kindjes.

Een kindje dat ernstige brandwonden oploopt en voor zijn behandeling dient opgenomen te worden in het Brandwondencentrum wordt overspoeld door heel wat angsten, twijfels, vragen en onzekerheden. Er komen verschillende artsen en verpleegkundigen rond hun bedje staan, die verbanden leggen op de wonden, een saturatiemetertje bevestigen op teen of vinger, een zuurstofmasker aanleggen, medicatie willen toedienen, zalf smeren, electroden plaatsen.  Deze handelingen die door hulpverleners vaak routinematig gebeuren, zijn voor het jonge kind vaak zeer vreemd en beangstigend. 

Zelf ben ik steeds op zoek naar methodes om het kind zoveel mogelijk gerust te stellen. We proberen interacties te ontwikkelen om angst en stress te verminderen en het vertrouwen in zichzelf en de hulpverleners te vergroten.  Tijdens deze zoektocht kwam ik in contact met Kiwanis, een internationale organisatie van serviceclubs die via het organiseren van activiteiten, geld inzamelen. Mét dat geld kopen zij een grote hoeveelheid poppen aan, die zij dan schenken aan gehospitaliseerde kinderen. 

Het popje is ongeveer 30 cm groot, heeft de vorm van een wezentje met een hoofdje, twee armen, twee benen en een lichaam.  Het is gemaakt van wit katoen en gevuld met watten van katoen of anti-allergeen polyester en beantwoordt aan de veiligheidsnormen van de EEG. Dankzij de neutraliteit van het popje is er veel creatieve ruimte om het te personaliseren voor het betreffende kindje.

Kiwanis schenkt deze popjes aan onze vzw.

Enkele enthousiaste en creatieve vrijwilligers van Pinocchio verzamelden zich en gingen aan de slag met naald en draad om van allerhande kleurrijke stukjes stof: kleedjes, pyjama’s, rokjes en broekjes te maken.  Er werden oogjes en neusjes geborduurd, waardoor de wezentjes een eigen gezicht kregen. Kale hoofdjes werden bedekt met bruine, blonde of zwarte haartjes die krullend, lang of kort stekelig het eigen karakter gaven.  Er kwamen prinsen en prinsesjes tevoorschijn, stoere knapen en guitige, grappige snoetjes.  De energie was in onze naaiateliers voelbaar en werkte aanstekelijk. De naai- en breiactiviteiten werden thuis verdergezet en in een mum van tijd beschikten we over tientallen aangeklede troetelpopjes met uiteenlopende persoonlijkheden.

De poppetjes liggen klaar en wachten om geadopteerd te worden door een kindje met brandwonden. Een hulpverlener van het brandwondencentrum helpt daarbij. Het troetelpopje is een waardevol psychotherapeutisch hulpmiddel dat interactief wordt ingeschakeld in het medisch en verpleegkundig programma van het gehospitaliseerde kindje.  Het trekt onmiddellijk de aandacht weg van de angst of onzekerheid en helpt om op een niet bedreigende manier het kindje voor te bereiden op wat er komen gaat.  Pop en kind dragen hetzelfde ziekenhuiskleedje. Het troeteltje krijgt een naam en mag overal het kindje vergezellen: in bad, in de operatiezaal en in bed.  Het gaat ook mee naar huis als iedereen er klaar voor is.  In de nazorg komen ze ook samen met mama of papa naar de raadpleging en krijgt het net zoals het kindje, een nieuw verbandje en later, als alles goed genezen is, zelfs drukkledij.  Dankzij de medewerking van Vigo, een bedrijf van orthopedisch materiaal, beschikken wij over een verzameling van drukkledij die speciaal voor deze popjes op maat werd gemaakt .

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.