Support us

Terugkomweekend geeft brandwonden een plaats

Ons terugkomweekend (Spa, 13-15 november 2015) geeft ouders, broertjes en/of zusjes een waardevolle inkijk in de ervaringen van een brandwondenpatiëntje. Ze ontdekken de uiteenlopende behandelingen die bij een thermale kuur horen: koolzuurhoudend bad, watsu (relaxatietherapie in het water) en regenmassage.

Tijdens workshops leren ouders bij over brandwonden en preventie, de rol van kinesitherapie en druktherapie, van massage en maquillage, … Vrijwilligers van onze vzw maken het de kinderen intussen helemaal naar hun zin.

Luisterend oor, helpende hand
Het terugkomweekend is hét moment om te peilen naar de ervaringen van ouders en hun kinderen: was de veertiendaagse kuur in juli heilzaam? Merken de ouders dat hun kind rustiger is geworden? Slaapt het beter? En hoe is het gesteld met de wondjeuk?

Natuurlijk maken de ouders uitgebreid kennis met hun lotgenoten. Het is de bedoeling dat al hun bekommernissen een platform krijgen, dat ze zich laten inspireren door elkaars verhalen en nog beter omgaan met de brandwonden van hun lievelingen.

De zorgen en vragen die uit die gesprekken naar boven komen, vormen later de basis voor een informatieve brochure. Om ouders meteen goed bij te staan zodra hun kind brandwonden oploopt.

Dankzij Dermatologen van het Hart
Dermatologen Cécile Courtin en Rik Couvreur, leden van vzw Pinocchio, lagen aan de basis van het terugkomweekend. Ze namen deel aan het project ‘Dermatologen van het hart’. De kern van hun inzending? Een beter begrip creëren van en voor brandwonden, en ermee leren omgaan in thuis- en schoolsituaties.

De inzending won 10.000 euro, geschonken door de stichting La Roche-Posay. Wat de drs. Courtin en Couvreur voorstelden, viel in de smaak bij de jury van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (KBVDV). Want het medische duo deed een concreet voorstel om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. En de geldprijs die ze daarmee wonnen, zet het terugkomweekend stevig op de rails.

De sfeer van het weekend opsnuiven? Eind november vindt u ons (foto)verslag op onze website.